Kachel- & gashaard onderhoud en herstellingen


Nog geen gashaard onderhoud ingepland of is uw haard stuk? Het mobiele serviceteam van DCS Haarden staat paraat. In de ruime regio Schelde-Waasland-Dender én Zeeuws-Vlaanderen zijn we vanuit Stekene snel ter plaatse voor grondig gashaard onderhoud en dringende herstellingen. Op afroep en zonder verplicht onderhoudscontract. Omdat we als gespecialiseerde haardenwinkel in nauw contact staan met onze premium haardmerken, kunnen we ook op hun expertise en een snelle levering van wisselstukken rekenen.

MAAK EEN AFSPRAAK

Periodiek gashaard onderhoud

U laat een gashaard of kachel best regelmatig (lees: jaarlijks) onderhouden en reinigen om een veilige, zuinige en bedrijfszekere werking te garanderen. Later een herstelling in garantie nodig? Correct gebruik, tijdig onderhoud en regelmatige reiniging is een basisvereiste voor de fabrieksgarantie. Redenen genoeg om periodiek onderhoud en haardreiniging niet uit te stellen zodat u met volle gemoedsrust van uw heerlijke sfeermomenten kan blijven genieten.

Dringende herstellingen

Net op het moment dat u van uw sfeerhaard wilt genieten, doet die het niet? Geen zorgen, want ook voor dringende herstellingen kan u op de expertise van ons mobiele serviceteam vertrouwen. Vanuit Stekene zijn we snel ter plaatse in de ruime regio Schelde-Dender-Waasland en Zeeuws-Vlaanderen. Voor de meeste haard problemen hebben we bovendien courante wisselstukken in onze bestelwagens beschikbaar om het probleem onmiddellijk te verhelpen.

Wat u van een onderhoudsbeurt mag verwachten

Onze haardspecialisten kijken de gashaard grondig na. We inspecteren elk onderdeel apart en testen de optimale werking van de haard in het geheel. In onze onderhoudsbeurten is ook een grondige haardreiniging steeds inbegrepen.

 • eerst stofverwijdering en uitgebreide inspectie van de verbrandingskamer
 • controle van ontstekingsmechanisme, thermokoppel en waakvlamleiding
 • nazicht en uittesten van de dichtingen en bijsmeren van de scharnieren
 • verificatie van de vlamkleur, het vlammenspel en nauwkeurige afregeling
 • reiniging van glasplaten met aangepaste materialen volgens het type glas

Wij kennen de haarden die we als gespecialiseerde haardenwinkel verkopen door en door en hebben ook de meest courante wisselstukken in onze bestelwagens voorzien voor een snelle herstelling.

M-Design | Kalfire | Bodart & Gonay | Faber/Dimplex | Barbas | Dovre | Dru | Wellstraler

Veel gestelde vragen over haard onderhoud

In België is haard of kachel onderhoud niet verplicht als de haard of kachel niet is aangesloten op het centrale verwarmingssysteem. Toch is het belang van regelmatig onderhoud en reiniging niet te onderschatten.

 • Onderhoud is nodig om optimale verbranding te garanderen zodat de haard veilig en zuinig blijft functioneren.
 • Correct onderhoud en regelmatige reiniging een basisvereiste in de garantievoorwaarden van haard fabrikanten.
 • Soms is professioneel haard onderhoud verplicht volgens de bepalingen in uw huurcontract of brandverzekering.

MEER OVER VERPLICHT ONDERHOUD HAARDEN

Als u een van onderstaande haard problemen herkent, neemt u best onmiddellijk contact op voor een dringende haard herstelling. Zo vermijdt u dure herstelkosten of gevaarlijke situaties zoals gaslekken en CO-vergiftiging.

Geen of slechte ontsteking

Krijgt u de haard niet meer ingeschakeld of moet u meermaals proberen om de haard te ontsteken? Dit kan wijzen op problemen met de ontstekingsbron, zoals een defecte ontstekingsmodule of een verstopte ontstekingsbuis.

Gele vlammen

De vlam van een gashaard hoort blauw te zijn. Wordt de vlamkleur eerder geel of oranje, dan zijn een slechte brandstofmenging, een verstopte brander of een gebrekkige luchttoevoer mogelijke oorzaken.

Vreemd geluid

Maakt uw haard een vreemd geluid (sissen, fluiten, tikken of bonzen) dan kan dit te wijten zijn aan een mechanisch defect zoals lekkages, verduurde dichtingen of verstopte gasleidingen.

Roetvorming

In tegenstelling tot houthaarden is roetvorming bij een gashaard te beschouwen als een alarmsignaal. Mogelijk zijn er problemen met de luchttoevoer, ventilatie of brandstofmenging die gevaarlijke CO kunnen verspreiden.

Gasgeur

Een gashaard hoort nooit gasgeur te verspreiden! Elke gasgeur vormt een ernstig veiligheidsrisico. Schakel onmiddellijk de gashaard uit, zet ramen open om de ruimte te ventileren en bel meteen naar onze professionele haardspecialisten.

Rook in de kamer

Merkt u rook op buiten de gashaard, dan is er iets grondig mis met de afdichtingen en/of de ventilatiekanalen. Ook in dit geval schakelt u de gashaard best meteen uit en verwittigt u best een vakman om gezondheidsrisico’s te voorkomen.

WACHT NIET, BEL ONS NU!

Afhankelijk hoe vaak u uw gashaard gebruikt plant u best jaarlijks of tweejaarlijks een professioneel gashaard onderhoud in. Zo bent u gerust dat:

 • eventuele defecten tijdig opgespoord en hersteld worden waardoor u duurdere herstelkosten vermijdt
 • het verbrandingsproces uitvoerig getest wordt om veiligheidsrisico’s en technische defecten te beletten
 • uw haard langer meegaat door verlaagd risico op vroegtijdige slijtage of door gebrekkig functioneren
 • u uw recht behoudt op herstellingen onder fabrieksgarantie, want correct onderhoud is daarvoor vereist

MAAK EEN AFSPRAAK VOOR ONDERHOUD

Stof is dé vijand bij uitstek voor de optimale werking van een gashaard.

Brandgevaar

Opgehoopt stof kan overtollige rookvorming veroorzaken en zelfs vlam vatten en brand veroorzaken. We raden sterk aan om in de ruimte waarin de gashaard zich bevindt een koolmonoxide brandmelder te voorzien!

Verminderde luchttoevoer

Stof creëert verstoppingsgevaar in luchttoevoerkanalen. Dit kan slechte gasverbranding en vorming van koolmonoxide (CO) in de hand werken, wat levensgevaarlijke gezondheidsrisico’s inhoudt.

Mechanische problemen

Bepaalde mechanische onderdelen zijn zeer stofgevoelig, zoals de ontstekingsmodule, ventilator en gasregelkleppen. Dit kan leiden tot talloze defecten en zelfs tot gaslekken.

Minder energiezuinig

Van zodra stofvorming het verbrandingsproces beïnvloedt, verlaagt de warmtecapaciteit en het energiezuinige karakter van de gashaard. Hoe meer stof, hoe hoger de energiefactuur…

TIP!
Als de haard lange tijd niet gebruikt wordt, verhoogt de stofconcentratie. Laat daarom de waakvlam ook in de zomer branden!